Like father, like son

A young man had completed medical school. He went back home to the small town to work with his father. They went out the first day to make house calls. As they went in the first house the father said, “Now you watch me so you will know what to do”.

Inside, a woman was in the bed and she looked terrible. The old doctor checked her out. He was making notes when he dropped his pen to the floor. He picked it up and told the woman she need to quit cleaning and working so hard in her house, she just needed rest.

When they got outside, the son asked how he knew that she was cleaning too much. The old doctor said that when he dropped his pen, the floor was so clean that there wasn't a speck of dust anywhere.

When they arrived at the next house, the father told his son that it was his turn to examine the patient. At this house too, the woman was in bed, looking terrible. The young doctor took her blood pressure and pulse, asked a few questions, and made some notes. Then he dropped his pen and reached down to pick it up. He told the woman that she was doing too much church work, and needed to cut down on what she did.

When the two doctors went outside, the old doctor asked the young one how he knew that she was doing too much church work.

The young one said, "Well, when I bent down to pick up my pen, I saw the preacher under the bed."

Source: Internet

 

Hổ phụ sinh hổ tử

Một chàng trai trẻ vừa tốt nghiệp trường y. Chàng trở về quê là một tỉnh lỵ nhỏ để cùng làm việc với người cha. Họ ra khỏi nhà ngày đầu tiên theo những những cuộc gọi mời tới nhà khám bệnh. Khi đến căn nhà đầu tiên, người cha dặn”

- Bây giờ con hãy quan sát cha để sau này biết sẽ phải làm gì.

Bên trong nhà, một người phụ nữ nằm trên giường và trông có vẻ yếu lắm. Vị bác sĩ già đã khám xong cho bà ta. Đang ghi chép bệnh án thì ông làm rơi cây viết xuống sàn. Ông nhặt cây viết lên và dặn bà cần giảm bớt công việc lau dọn và việc nhà , chỉ cần nghỉ ngơi là khỏe.

Khi hai cha con ra ngoài, người con thắc mắc làm sao cha biết được bà ta lau dọn nhà quá kỹ. Vị bác sĩ già cho biết khi đánh rơi cây viết, ông thấy cái sàn sạch đến nỗi không thấy một hạt bụi đâu cả.

Khi họ đến căn nhà tiếp theo, người cha bảo người con là đến lượt anh ta khám cho bệnh nhân. Tại căn nhà này, cũng có một người phụ nữ đang nằm trên giường và cũng trông rất yếu. Chàng bác sĩ trẻ đo áp huyết và bắt mạch cho bà ta, hỏi vài câu và ghi bệnh án. Rồi chàng cũng đánh rơi cây viết và vói tay xuống nhặt lên. Chàng dặn dò là bà ta làm việc cho nhà thờ nhiều quá, cần phải giảm bớt mới khỏe.

Khi hai bác sĩ cha con ra ngoài, vị bác sĩ già thắc mắc hỏi người con làm sao biết được bà ta làm việc cho nhà thờ nhiều quá.Vị bác sĩ trẻ bật mí: 

- Như thế này, khi con cúi xuống nhặt cây viết, con nhìn thấy một ông thầy tu ở dưới gầm giường.

 

Dịch bởi: Bùi Công Trường