Bài viết liên quan:

How To Learn English Passionately

Without energy, it’s hard to succeed. Without energy, it’s hard to do anything. If you have no energy, you can’t exercise. If you have no energy, probably your relationships will be bad. If you have no energy, you’re not going to learn English very well, you’re not going to learn anything very well. If you have no energy, you’re not going to be a good teacher. You’re not going to be a good father, you’re not going to be a good mother, nothing in your life will be excellent or even very good if you don’t have that energy and that passion. The passion drives everything else. It’s the fuel, it’s like the gasoline for your engine, for everything.

And so, to learn English, for example, you need to develop a passion for English, exciting reasons to learn English. Not just take a test, taking a test, who gets excited about taking a test? Almost nobody. In fact, usually it’s the opposite, right? Most of us get stressed about taking a test. Most of us have fear about taking tests. And it’s the same in schools, not just English. All of education, in almost every country, kils passion. Most classrooms, high school, elementary school, middle school, university, they kill passion, they kill that energy in the student unfortunately. It probably happened to you, it certainly happened to me when I was growing up. It’s happened to 99.9% of the students I have taught. When they come to me their passion has been diminished, lessened or even almost killed.

The good news is it’s never completely killed. You can find it again. Because naturally as human beings we love to learn, our brains love learning. So sitting in little desks and taking tests and being criticized by teachers and getting grades, all that bullshit, all that crap, it kills passion, it may have killed the passion in you so just forget about it. That part of your life is over. Thank god, yes, it’s over. Now you’re in charge, now you are responsible. Now you are learning because you want to learn, so do it in a way that gives you that passion, that gives you that excitement.

Find reasons to learn English that you love that are exciting. If you’re single, maybe you could get a girlfriend or a boyfriend by speaking English. Hmm, that would be fun…date someone from another country because of your great English skills. That would be great. If you’re a businessperson or want to be one, maybe you could make tons of money, lots and lots of money because of your great English skills. That would be great.

If you’re a parent, maybe because of your excellent English ability you could help your children learn English. Not the way you did, not the terrible way that is taught in schools, but in a much better way, a way that excites them so that your children have great opportunities in the future. Those are exciting reasons to learn English.

Maybe you could just make a lot of friends. Maybe you could make friends in the United States, in Canada, in the UK, in other countries, because we use English to connect with people in every country of the world. You could make friends in Japan, in Korea, in China, all through Europe, all through Asia, all through South America, Central America. You could have an incredible web of friendships, international friendships all over the world. You could find incredible, interesting books written in English. Maybe you can’t find them in your language.

So many cool, interesting opportunities open to you by being excellent with English. Because right now, at this moment in history, English is the international language. We use it for science. When scientists in different countries want to communicate, they use English. We use it for business. We use it for relationships. We use it so many ways right now so that’s why you’re learning English. Not to take some stupid test.

So find the reasons that make you feel passionate about learning English. And in your life in general, find things in your life that make you feel passionate. Get that energy going, not just with English but with everything in your life and your life will just feel so much more interesting and exciting. You will get this kind of energy, the kind of energy you hear in my voice, the kind of energy you see if you ever see Tony Robbins or read his books or listen to him, anybody who is doing well, anybody who is excited, anyone who has that energy, it’s because of this passion. They have passionate, interesting, compelling, exciting reasons to learn, to do what they do. Find those and you will get that energy too.

Source: www.gr8english.com

Làm thế nào để học tiếng Anh say mê

Nếu không có nhiệt huyết sẽ rất khó để thành công. Nếu không có đam mê sẽ rất khó để làm bất cứ điều gì. Nếu bạn không có năng lượng, bạn không thể luyện tập. Nếu bạn không có hứng thú, mối quan hệ của của bạn sẽ xấu đi. Nếu bạn không có đam mê, bạn không thể học tốt tiếng Anh cũng như bạn không thể học tốt bất cứ thứ gì. Nếu không có nhiệt huyết bạn sẽ không thể trở thành một giáo viên tốt. Bạn cũng không thể trở thành một người cha, người mẹ tốt, không có điều gì trong cuộc sống của bạn sẽ tuyệt vời hay thậm chí là tốt nếu bạn không có năng lượng và đam mê. Niềm đam mê dẫn dắt mọi thứ. Nó là nguồn năng lượng cho mọi thứ, như xăng dầu cho động cơ.

Vì vậy, ví dụ như để học tiếng Anh, bạn cần phát triển niềm đam mê cho tiếng Anh, các lý do hứng thú để học tiếng Anh. Không chỉ là lấy bài kiểm tra, làm bài kiểm tra, liệu ai có thể hứng thú khi làm bài kiểm tra chứ? Hầu như là không ai cả. Thực tế là thường ngược lại nhỉ? Hầu hết chúng ta cảm thấy căng thẳng khi làm kiểm tra. Hầu hết chúng ta sợ làm kiểm tra. Và nó cũng xảy ra như vậy ở trường học, không chỉ khi học tiếng Anh. Không may là nền giáo dục của hầu hết các quốc gia giết chết niềm đam mê. Hầu hết các lớp học, trường trung học, trường tiểu học, trường trung học cơ sở và trường đại học đều giết chết đam mê và nhiệt huyết của học sinh. Điều có thể đúng hoặc không với bạn nhưng nó chắc chắn đã xảy ra với tôi khi tôi lớn lên. Nó cũng xảy ra với 99.9% những học sinh tôi từng dạy. Khi chúng đến với tôi, niềm đam mê của chúng đã bị giảm bớt, giảm dần hay thậm chí gần như bị triệt tiêu hoàn toàn.

Tin tốt là nó không bao giờ bị triệt tiêu hoàn toàn. Bạn có thể tìm lại nó. Bởi vì theo lẽ tự nhiên khi con người chúng ta yêu thích việc học thì bộ não của chúng ta sẽ yêu thích việc học. Việc ngồi ở một cái bàn nhỏ, làm kiểm tra, bị giáo viên phê bình và nhận điểm, tất cả những việc nhảm nhí, vớ vẩn đó giết chết đam mê. Nó có thể giết chết đam mê trong bạn, vậy bạn hãy quên nó đi. Những việc đó đã qua rồi, ơn trời là nó đã qua rồi. Bây giờ bạn tự chủ động và tự chịu trách nhiệm. Bây giờ bạn học vì bạn muốn học, vậy hãy làm nó theo cách mà có thể tạo cho bạn niềm đam mê, sự hứng thú.

Tìm những lý do để học tiếng Anh mà bạn yêu thích và hứng thú. Nếu bạn còn độc thân, biết đâu bạn có thể tìm được một người bạn trai hoặc bạn gái nhờ khả năng tiếng Anh tuyệt vời của bạn. Việc hẹn hò với ai đó khác quốc gia có thể sẽ rất thú vị. Nếu bạn là một doanh nhân hoặc muốn trở thành một doanh nhân, bạn có thể kiếm hàng tấn tiền, nhiều và rất nhiều tiền nhờ khả năng tiếng Anh của bạn. Điều đó sẽ rất tuyệt.

Nếu bạn là cha mẹ, bạn có thể giúp con bạn học tiếng Anh nhờ năng lực tiếng Anh xuất sắc của bạn. Con của bạn không phải học tiếng Anh theo cách mà bạn từng học, cách học kinh khủng mà bạn được dạy ở trường, mà theo một cách tốt hơn nhiều, một cách có thể tạo hứng thú cho chúng, từ đó con bạn sẽ có những cơ hội tuyệt vời trong tương lai. Đó là những lý do tạo hứng thú cho bạn học tiếng Anh.

Bạn cũng có thể kết bạn thật nhiều. Bạn có thể kết bạn ở Hoa Kỳ, Canada, Anh và ở các quốc gia khác, vì bạn sử dụng tiếng Anh để kết nối với mọi người ở mọi quốc gia trên thế giới. Bạn có thể kết bạn ở Nhật Bản, Hàn Quốc, Trung Quốc, tất cả các quốc gia ở châu Âu, châu Á, Nam Mỹ, Trung Mỹ. Bạn có thể có một mạng lưới bạn bè rộng khắp trên toàn thế giới. Bạn có thể tìm một cuốn sách hay và lạ viết bằng tiếng Anh. Bạn cũng có thể tìm chúng được viết bằng tiếng mẹ đẻ của bạn.

Rất nhiều cơ hội hấp dẫn và tuyệt vời sẽ chào đón bạn khi bạn có kỹ năng tiếng Anh tuyệt vời. Vì vậy hiện nay, trong giai đoạn lịch sử này, tiếng Anh là ngôn ngữ quốc tế. Chúng ta dùng nó trong khoa học. Khi các nhà khoa học ở các nước khác nhau muốn giao tiếp với nhau, họ sử dụng tiếng Anh. Chúng ta sử dụng nó trong kinh doanh. Chúng ta cũng sử dụng nó trong các mối quan hệ. Hiện nay chúng ta sử dụng nó trong rất nhiều lĩnh vực vì vậy tại sao bạn không học tiếng Anh chứ? Đừng làm những bài kiểm tra ngu ngốc.

Vậy tìm những lý do có thể khiến bạn cảm thấy say mê khi học tiếng Anh và tìm những thứ có thể khiến bạn say mê trong cuộc sống. Tạo ra nguồn năng lượng nhiệt huyết không chỉ trong tiếng Anh mà còn đối với tất cả mọi thứ trong cuộc sống và cuộc sống của bạn sẽ thú vị và hứng khởi hơn nữa. Bạn sẽ có được nguồn năng lượng này, nguồn năng lượng mà bạn nghe từ giọng nói của tôi, nguồn năng lượng mà bạn sẽ thấy nếu bạn từng nhìn thấy Tony Robbins hoặc từng đọc sách của ông ấy hay từng nghe ông ấy nói, bất cứ ai làm tốt, bất cứ ai hứng thú hoặc có nguồn năng lượng đó đều nhờ niềm đam mê này. Họ có những lý do say mê, thú vị, hấp dẫn, hứng thú để học, để làm những gì họ đang làm. Tìm những điều đó và bạn cũng sẽ có được nguồn năng lượng đó.

 

Dịch bởi: phamthiminhthu